Arjeplogs kommunalråd Bengt-Urban Fransson (S). Foto: Elin-Anna Labba, SR Norrbotten.

Arjeplog välkomnar lättnader i strandskyddet

I veckan har regeringen utformat ett förslag till nya strandskyddsregler. Regeringen stärker strandskyddet i områden med högt exploateringstryck. Lättnaderna föreslås på landsbygden för att skapa attraktiva boendemiljöer där det är mindre befolkning. Bengt-Urban Fransson (S) kommunalråd i Arjeplog välkomnar förslaget.

- Jag tycker att det här är ett väldigt bra förslag, säger han.

Vad innebär det för Arjeplog som kommun?

- Detta innebär att vi kan få ett stöd till vår utveckling genom att vi kan hitta områden där vi tycker att det är av stor vikt att man kan få exploatera områden med strandnära tomter. Det här gör att vi som kommun kan bli attraktivare som inflyttningsort, men att vi också kan slå vakt om och utveckla den turistnäring som vi har, menar han.

Bengt-Urban Fransson påpekar att inom Arjeplogs kommun finns inte mindre än 8 767 sjöar som är större än en hektar. Och att det finns mer än tre kilometer strand per invånare i kommunen. Därför är han mycket positiv till att det blir lättnader i strandskyddet för glesbygden.

- Det finns ju önskemål i vissa områden om att få bygga strandnära. Jag upplever inte att detta är blir något stort problem, det vill säga att vi kommer att få ett jättetryck på att man vill bygga överallt. Jag tror att det kommer att finnas enstaka områden där man vill bygga och där vår bedömning i dag är att man kan bygga utan problem, säger han.

Att en lättnad i strandskyddet skulle hota allemansrätten, det har han svårt att se i kommuner med lågt invånarantal.

- Det kan aldrig bli frågan om så mycket exploatering att allemansrätten på något sätt blir hotad i vår kommun, säger Bengt-Urban Fransson.

Antalet invånare i Arjeplog är 3 151 enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, från november 2008.

                                    Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".