Återöppnandet har stött på problem

Det är just nu stopp i arbetet för att återöppna den nedlgda Viscariagruvan i Kiruna. Det australiensiska företaget Avalon Minerals har drabbats av finanskrisen och har inte haft råd att betala lönen till sin svenska medarbetare. Enligt bolagets vd David McSweeney är målet ändå att koppargruvan ska öppnas 2011.

Dykande kopparpriser och finanskris har gjort det tungt att skaffa finansiering till undersökningar vid Viscariagruvan.

– Det har inte varit samma atmosfär och samma aptit för att investera i prospektering som det var för ett år sedan, säger David McSweeney.

Provborrningarna skulle ha gjorts i somras, men har ännu inte blivit av. Den svenska medarberaten har lämnat företaget och enligt Nigel Baker, projektledare för Avalon minerals Viscaria, berodde det på att företaget inte hade råd att betala lönen.

Men vd:n David Mcsweeney säger att företaget nu runt jul har fått fram lite mer pengar och i slutet av februari reser han från Australien till Kiruna för att knyta kontakter.

Under förra året sammanställde Avalon minerals de historiska uppgifterna från tiden när Viscariagruvan var i drift. En halv miljon ton ren koppar ska där finnas kvar.

– Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med den kopparresurs som fortfarande finns kvar i Viscaria, säger David McSweeney.

Han tror att en återöppning av gruvan i slutet av 2011 är realistisk. Det skulle ge mellan 100 och 150 jobb i Kiruna.

Men först måste företaget komma igång med provborrningarna vid gruvan.

– Jag förväntar mig att Kirunaborna ska få se borrningsriggar på berget under 2009, säger David Mcsweeney.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista