Renar i vinterhagen.

Forskning om kastrering av renar

Jordbruksverket vill påbörja en studie som undersöker olika metoder för att kastrera renar. Framförallt vill de jämföra kastrering som görs med och utan bedövning.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har velat förbjuda kastrering utan bedövning, men Jordbruksverket konstaterar nu att det krävs mer forskning på området, innan det går att göra några regeländringar. I dag är det tillåtet att kastrera renar utan att anlita veterinär.

Regeringen vill förbjuda kastrering av hanrenar utan bedövning. Därför har jordbruksverket nu fått i uppdrag att se över vilka regeländringar som behövs för att förbjuda kastrering utan bedövning.

Jordbruksverket ska samtidigt utreda och föreslå en lagändring så att lekmän ska kunna utföra bedövning utan att anlita veterinär. Bland annat gäller det vilka krav som ska ställas på utbildning inom området. Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson är uppdraget ett steg för ett bättre djurskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".