Margareta Wuorinen är områdeschef för äldreomsorgen vid Gällivare kommun. Foto: Maritha Mossberg

Falsk hemtjänstpersonal

Hemtjänsten i Gällivare varnar för falsk hemtjänstpersonal. I ett fall hittills har en kvinna ringt på telefonen och bett att pensionären ska komma och öppna ytterdörren i hyresfastigheten. Händelsen har polisanmälts. Margareta Wuorinen är områdeschef för äldreomsorgen i Gällivare och är oroad.

- Vi ser mycket allvarligt på det, trots att det är vid bara ett tillfälle, som vi känner till. Många av våra brukare, som vi gör insatser hos, är ju ganska försvarslösa och kommer det in fel människor så är det nog inte bra, säger hon.

Vid ett tillfälle i förra veckan blev en pensionär uppringd av en kvinna som sa sig vara från hemtjänsten. Hon ville att pensionären skulle låsa upp ytterdörren i hyresfastigheten och uppgav att hon glömt sina nycklar på kontoret. Pensionären blev misstänksam och öppnade inte dörren utan slog larm istället. Men kvinnan ringde en gång till.

- Ja, det kom ytterligare ett samtal som personalen tog och när det framkom att personal fanns där från hemtjänsten så la man på luren, uppger hon.

Nu ska hemtjänstpersonal och även annan personal vid Gällivare kommun få särskilda identitetshandlingar för att visa att de kommer från exempelvis hemtjänsten.

- Vi har arbetat med och tittat på hur vi ska ha någon typ av id-handling där det framgår att vi kommer från hemtjänsten. Och det jobbar vi med övergripande i kommunen, säger hon.

De allra flesta personer som anlitar hemtjänsten har också överlämnat sina nycklar men inte alla. Så Margareta Wuorinen kan inte lämna full säkerhetsgaranti.

- Till hundra procent kan vi aldrig gardera oss, det kan vi inte göra. Det finns ju individer som inte vill lämna ifrån sig nycklar, säger hon.

                                   Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".