Kirunas rymdflygplan testat

Uppdaterad 06:02

Det brittiska företaget Virgin Galactic har nu genomfört den första testflygningen av flygplanet som ska ta rymdturister från Kiruna 2012. Fyra svenskar har bokat en biljett till rymden, men för att få fart på försäljningen söker nu rymdflygföretaget reseåterföräljare i Skandinavien.

Priset för 4 minuter i tyngdlöshet är runt 1,5 miljon kronor. Hittills har 300 kunder i världen köpt förköpsbiljetter, fyra av de är svenskar och två danskar.

På måndagen var företrädare för bolaget Virgin galactic på plats på Esrange utanför Kiruna. I samband med besöket utlyste de också en tävling för reseagenter.

Reseförsäljare i Skandinavien får fram till i mars tävla om vem som har de bästa knepen för att sälja rymdresor här. Olle Norberg, som är ordförande för Spaceport Sweden, tror att norrbottniska företag har goda chanser att bli återförsäljare.

Siktet är fortfarande inställt på att starta rymdfärderna från Kiruna 2012. Men redan om två år beräknas rymdturistfärderna komma igång från USA. Ett par dagar före jul testflögs för första gången det specielbyggda flygplanet som ska bära själva farkosten.

Virgin Galactic kommer 2011 att genomföra rymdflygningar från New Mexico i USA och från 2012 även att genomföra rymdflygningar från Kiruna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".