En överlycklig Charlotte Kalla tog emot Jerringpriset. Leif R Jansson / Scanpix
Idrottsgalan

Jerringpriset till Charlotte Kalla

Uppdaterad 05:05
Längdskidåkaren Charlotte Kalla från Tärendö vann Jerringpriset 2008. Priset, som också kallas Svenska folkets pris, delades ut på Idrottsgalan på måndagskvällen. Kalla fick även ta emot utmärkelsen Årets Prestation. Där var det den imponerande insatsen i Tour de Ski 2008 och rycket i skidbacken i Val di Fiemme som avgjorde.

Med 29 procent av rösterna vann Charlotte Kalla folkets röst. Häcklöperskan Susanna Kallur kom tvåa.

– Jag har så många mål som jag vill uppnå så det här är bara början av min karriär och jag hade inte trott det här när det var så många fantastiska idrottspersoner som var nominerade. Jag var stolt över att vara en av de tio när det började, sade Charlotte Kalla till Radiosportens reporter Annika Greder Duncan.

Så röstade svenska folket:

  1. Charlotte Kalla, 29% av rösterna (180 872 st)
  2. Susanna Kallur, 22% (135 498 st)
  3. Anders Ohlsson, 20% (124 251 st)
  4. Jonas Jacobsson, 15% (92 393 st)
  5. Rolf-Göran Bengtsson, 15% (90 944 st)

Längdskidåkaren Charlotte Kalla från Tärendö vann tidigare under kvällen även priset för ”Årets prestation”.

Hon blev världskänd efter att i den avslutande klättringen upp för Alpe Cermis i Tour de ski förra året, då hon också knäckte finländskan Virpi Kuitunen. 

Rycket har redan blivit en tv-klassiker och Kallas prestation har nu fått pris.

– Det är nu över ett år sedan jag korsade mållinjen i slalombacken. Jag vill tacka alla som hjälp mig och stöttat mig under åren, sade Kalla i sitt tacktal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".