Landstinget varslar 100 om uppsägning

Norrbottens läns landsting varslar 100 medarbetare om uppsägning. Varslet berör samtliga fem sjukhusorter i länet inklusive primärvården och är en följd av effektiviseringar i verksamheterna på grund av för högt kostnadsläge, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Personalgrupper som omfattas är sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, barnsköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare och administratörer.

Förhandlingar om planerade verksamhetsförändringar pågår med de fackliga organisationerna.

– De åtgärder vi nu vidtar ska ske utan att vårdresultaten för patienterna påverkas. Däremot kan de innebära förändringar i servicegraden, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Prognosen pekar mot ett underskott 2008 för landstinget på drygt 250 miljoner kronor. De främsta orsakerna till underskottet är vikande skatteunderlag till följd av finanskrisen, frysta statsbidrag under en följd av år, minskad befolkning och ett för högt kostnadsläge internt i landstinget.

Landstinget hade i december 2008 totalt 7 367 tillsvidareanställda och vikarier.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".