1 av 5
Fraktplanet från Korean Air Cargo lastas på Kallax. Foto: Sara Andersson.
2 av 5
Lasse Wangen, San Man Li, Anders Sandberg och Ola Nordström.
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Cockpit hos Korean Air Cargo. Foto: Sara Andersson.

Slut på kräftgången - krabbor lyfter från Kallax

På tisdagskvällen landade ett fraktplan på Luleå Airport. Planet, som tillhör Korean Air Cargo, kommer framöver att mellanlanda på Kallax en gång i veckan. I och med det har bolaget Kallax Cargo, efter nästan tio års väntan, kommit igång med sin första fraktlinje.

Klockan var runt 18-tiden på tisdagskvällen, när Korean Air Cargos första plan landade på Luleå Airport. Planet, som kom från Frankfurt och var på väg till Seoul, mellanlandade på Kallax för att hämta upp varor. Bland varorna fanns norsk lax och King Crabs (jättekrabbor). De hade transporterats från Norge till Luleå med speditionsbolaget DHL Norway.

På Luleå Airport stod Lasse Wangen, som representerade DHL Norway, tillsammans med Kallax Cargos styrelseordförande Anders Sandberg och marknadschef Ola Nordström, samt Korean Air Cargos San Man Li. Alla var de förväntansfulla på vad samarbetet kommer att ge.

– För vår del hoppas vi att det här ska leda till att vi får en ny kanal till fjärran östen, sa Wangen.

Hur länge Korean Air Cargo kommer att flyga från Kallax är dock oklart. Kallax Cargos styrelseordförande Anders Sandberg, vill inte kommentera hur länge avtalet mellan bolagen gäller.

– Men Korean Air Cargo har bestämt sig för att flyga ordinarie flygningar en gång i veckan och de har en målsättning att öka det, poängterade Sandberg.

Sara Andersson, SR Norrbotten
sara.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".