Håkan Nyman (S), ordförande i barn- och grundskolenämnden i Kalix. Foto: Niklas Jälén.

Skolor kan läggas ner i Kalix

Skolorna i Kalix ska spara 9 miljoner kronor. Ett förslag ska presenters i nästa vecka för lärare och föräldrar till berörda barn, men enligt uppgifter till Sveriges Radio Norrbotten handlar det om att minska antalet lokaler.

Det bekräftas av barn- och grundskolenämndens ordförande Håkan Nyman (S). 

– Där vi har överkostnad är inte på utbildningssidan, utan det är på lokalsidan. Vi har gett direktiv på hur vi ska jobba med den frågan, så vi hoppas vi kan ta ett beslut i den frågan under vårvintern, säger han.

Sparförslaget på 9 miljoner kronor kommer samtidigt som man investerat 5,1 miljoner i Manhemsskolan. I sparförslaget som kommer att presenteras nästa vecka kommer antalet skollokaler att dras ner. Exempelvis kommer en del förskolor att få lämna sina nuvarande lokaler och flytta ihop med skolan. Det kan även bli tal om skolnedläggningar. Inga lärare kommer dock att varslas i förslaget.

– Vad det gäller antalet pedagoger har vi nått riksgenomsnittet, så det vi nu måste åtgärda är lokalbiten.

Och då blir det färre skolor i Kalix?

– Ja, vi tittar både på förskolor och skolor gemensamt, säger Håkan Nyman (S).

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".