Friskare norrbottningar visar ohälsotal

Det så kallade ohälsotalet fortsätter att minska i hela Sverige och Norrbotten. Det ligger nu på 42,5 dagar i Norrbotten och det är tre dagar färre än mätningen för ett år sedan. Men Norrbottens ohälsotal är ändå högt jämförelsevis. Det är bara Jämtland som ligger högre.

Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts av sjukförsäkringen under en tolvmånadersperiod.

Det så kallade ohälsotalet fortsätter att minska i hela Sverige och Norrbotten. Det ligger nu på 42,5 dagar i Norrbotten och det är tre dagar färre än mätningen för ett år sedan.

Men Norrbottens ohälsotal är ändå högt jämförelsevis. Det är bara Jämtland som ligger högre.

Minskningen av ohälsotalet har gått i allt snabbare takt sedan juli 2007. Under 2008 minskade ohälsotalet med 2,5 dagar till 35,8 i riket.

Försäkringskassan förklarar minskningen med att antalet nya sjukfall som startar blir allt färre och att sjukskrivningsperioderna blir allt kortare. Även antalet personer som har sjuk- och aktivitetsersättning minskar stadigt.

Lägst ohälsotal i Sverige har Stockholms län. Där är utbetalningarna för sjukskrivningar plus förtidspensioner sex dagar färre än i Norrbotten.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".