Bussbiljetterna blir dyrare

Länstrafiken i Norrbotten höjer biljettpriserna med fem procent i februari på grund av en allt sämre ekonomi. Det är bland annat höjda dieselpriser som har drivit upp länsstrafikens kostnader.

Länstrafiken i Norrbotten omsätter närmare 300 miljoner kronor per år. Hälften finansieras av biljettinräkter och hälften av ägartillskott från kommuner och landsting i Norrbotten.

Nu har bolaget, som ägs av kommuner och landsting i Norrbotten, bett om en uppräkning av ägartillskottet. Något man inte har fått på tre år.

Från bolagets sida föreslås att trafiken fortsätter med samma omfattning, om än med vissa effektiviseringar.

Det kommer också att genomföras en höjning av biljettpriserna med fem procent, efter ett beslut i styrelsen. Även en del administrativa besparingar kommer att bli aktuella.

– Vi i bolaget vill gärna bidra till att få ihop ekonomin bättre. Det har blivit dyrare att bedriva trafik så mer pengar behövs, säger länstrafikens vd Arne Andersson.

Hur mycket extrapengar bolaget vill ha av ägarna, det vill man inte säga innan slutet av denna vecka, eftersom ett ägarsamråd ska hållas då.

Den 27 januari hålls en extra bolagsstämma för att diskutera Länstrafikens kärva ekonomi.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".