Bodens kommunalhus

Tidigare (S)-politiker inför rätta

Bodens kommun drar det tidigare socialdemokartiska kommunalrådet Christian Lindgren och vice kommunalrådet Hans Rolfs inför rätta på grund av de felaktiga pensionsutbeltalningar. De två ska på egen hand ha beviljat sig pensioner som är fyra gånger högre än vad det var beslutat om.

Bodens kommun anser att de två tidigare politikerna borde har känt till reglerna för pensionerna att det var ett basbelopp som gällde, Det är en av anledningar till att de nu tar saken till rättslig prövning.

Det är Christian Lindgren, Hans Rolfs, Britt Ruthström och Vanja Berglund som ska ha fått ut felaktiga pensioner. Det politiska beslutet var att ett basbelopp skulle betalas ut, men de fyra hade tagit ut fyra basbelopp.

Sedan det hela uppdagades har Bodens kommun krävt igen pengarna. Britt Ruthström har betalat tillbaka det hon var skyldig. Vanja Berglund har kvar att betala tillbaka 25 000 kronor, men finns inte med i den stämningsansökan som nu Bodens kommun lämnat in. Hans Rolfs har betalat tillbaka en del, men kommunen vill ha tillbaka ytterligare 265 000. Christian Lindgren har inte betalat tillbaka något och där vill kommunen ha tillbaka 333 000 kronor.

Ansvaret för att felaktiga pensioner betalats ut lägger kommunchefen Per Ulf Sandström på Christian Lindgren och Hans Rolfs.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".