Regeringen underlättar för företagen

Finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson presenterade på torsdagen regeringens förslag för att möta den ekonomiska krisen. Förslaget innebär bland annat att företag under det här året i vissa fall ska kunna få anstånd med inbetalning av de anställdas preliminära skatt och arbetsgivaravgifter avseende högst två månader. Anståndet kan som längst gälla i ett år. Bestämmelserna kommer att tillämpas på löner som betalas ut från och med februari.

Syftet med förslaget om anstånd med skatteinbetalningar är framför allt att hjälpa mindre företag som har fått akuta likviditetsproblem på grund av att utlåningen från banker och andra finansinstitut inte fungerar normalt.

Om företagen utnyttjar möjligheten får de dock betala ränta på 2 procent per år och en anståndsavgift på 0,3 procent per påbörjad kalendermånad.

Almi får också ett kapitaltillskott på två miljarder kronor och ska framöver kunna finansiera 80 procent av ett företags lånebehov.

Regeringen har också beslutat om regler som gör det möjligt för Riksgälden att hantera ansökningar om undsättningslån från företag i fordonsindustrin. Lånet ska vara tillgängliga för företag inom fordonsindustrin som står inför akut likviditetskris och de förutsätts ha verksamhet i Sverige och ha högre omsättning än en halv miljard kronor.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".