Jägare kräver förändringar i fjälljakten

De nuvarande reglerna för jakt på statens mark i fjällområdena har minskat jaktlusten hos svenska jägare medan jakttrycket från utländska jägare ökat.

Det är Svenska jägareförbundets fjällråd som är oroligt för utvecklingen och kräver att regeringen ändrar regelverket så att det i första hand tillgodoser svenska jägares intressen.

Dagens regelverk likställer utländska jägare med svenska och är dessutom krångligt, vilket gör att många svenska jägare avstår från att jaga.

– Det är obegripligt att regeringen inte ändrar reglerna så de i första hand tillgodoser svenska jägare, säger Roger Kempainen, ordförande i fjällrådet.

De flesta länder i Europa ger det egna landets invånare förtur till jakt på statlig mark, men så är inte fallet i Sverige.

– Självklart bör länskorten, årsjaktkort för de som bor i fjällänen, återinföras så att jaktmöjligheterna förbättras för folk som bor i fjällänen, säger Sven Gunnar Sivertsson, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland en annan av fjällrådets medlemmar.

Dessutom bör vi återgå till att senarelägga jaktstarten för utländska jägare, vilket prövats tidigare med gott resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".