Bönder får betala för storhushållens inköp

Den svenske köttbonden har svårt att värja sig mot det betydligt billiga importerade köttet. Storhushållen och livsmedelsindustrin, som är mer än halva marknaden, väljer importköttet. Men i butiken, där den enskilde konsumenten själv väljer, har det svenska köttet en viss chans - trots högre pris. Det visar en studie av Jordbruksverket, byggd på intervjuer med folk inom köttbranschen.

Studien ger också en förklaring till den stora prisskillnaden mellan svenskt och utländskt kött. När till exempel den danske bonden har sålt sitt bacon på den brittiska marknaden med bra förtjänst måste han göra sig av med resten av grisen. Det är då den svenska konsumenten får del av den filén. Som reas ut.

Det förklarar också delvis skillnaden mellan svenskt köttpris och priset på utländska varor.

Den svenska bonden anser sig också har krav på mervärden att uppfylla såsom livsmedelssäkerhet, djurskydd och miljökrav - och sådant kostar.

Men det svenska köttet har ingen chans när till exempel kommunernas storhushållen eller livsmedelsindustrin handlar, de väljer efter pris och struntar i eventuella svenska mervärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".