1 av 2
"Alla hjärtan" spelas på Norrbottensteatern i vår.
2 av 2

Teatern satsar på kärlek

Vårens pjäser på Norrbottensteatern går i kärlekens tecken och för första gången ska en barnteaterfestival hållas på teatern. Urpremiär i vår har Katarina Kieris nyskrivna och humoristiska pjäs ”Alla hjärtan”, som har premiär på, just det, Alla hjärtans dag.

– Till kärleken kan alla människor relatera, säger Norrbottensteaterns chef Karin Enberg.

Hon berättar att de flesta av vårens pjäser är enaktare och en andra akt av föreställningen ska bestå av musik. Där ska teatern inleda ett samarbete med BD Pop och Norrbottensmusiken.

– Musiken hör till Norrbottensteatern så det ska det finnas gott om, säger Karin Enberg.

Det mesta i vår är nyskrivet.

Man ska ju vara två, är en pjäs med ovanlig bakgrund. En socialantropolog, Lissa Nordin, bodde i Västerbottens inland i två år för att skriva om de så kallade ”gammpojkarna”. Nu har Erik Norberg skrivit manus och Anna Azcarate regisserar.

I den ungdomsinriktade pjäsen K+M+R+L berättar manusförfattaren Mattias Andersson humoristiskt om fyra unga människor i vår tid med A-kassa, mirakel på Systemet och komvuxkurser. Pjäsen regisseras av Rasmus Lindberg, nyutbildad från Dramatiska institutet i regi. Han kommer tillbaka till sin hemstad Luleå för att bli så kallad husdramatiker på Norrbottensteatern. Han regisserar också Kristina Lugns Tant blomma.

Höstens succèpjäs Ronja Rövardotter tas upp igen. Soppteater, kan man också fortsättningsvis få på sin lunch. Det är något av våren på teatern.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".