LKAB letar malm med helikopter.

LKAB kan ha hittat nya malmkroppar

LKAB har hittat tecken som tyder på nya malmkroppar. Det är resultatet efter den malmletning som gjordes med helikopterflygningar över stora områden i Kiruna och Gällivare i somras. Helikoptermätningarna har fått gruvföretaget att söka nya undersökningstillstånd i Malmberget. Men även inom de områden där LKAB sen tidigare hade undersökningingstillstånd upptäcktes flera elektriska ledare nere i berggrunden. Något som kan vara malmkroppar.

Under maj och juni var det många invånare i Malmfälten som lade märke till helikoptern som flög runt på bara 60 meters höjd i jakt på malm. 30 meter under helikoptern hängde en stor slinga som känner av elektriska ledare under markytan, upp till 300 meter ner.

– Vi har identifierat många ledande kroppar inom våra undersökningstillstånd. I alla de områden som vi har mätt har vi hittat flera ledare. Men om de är riktigt intressanta vet vi inte ännu. Ledarna kan vara allt från fin malm till en krosszon i berget. Det blir nästa steg att detaljundersöka dessa mindre områden, säger Kirsten Holme, geolog vid LKAB.

Helikoptern fokuserade på områden i Kiruna, Malmberget och Svappavaara där LKAB har undersökningstillstånd.

Kan ni ha hittat någon ny stormalm?

– Vad vi har sett nu är det ingenting som ser ut som ett riktigt stort nytt fynd. Men mätresultaten är inte färdigtolkade ännu så vi får se vad vi kommer fram till, säger Kirsten Holme.

Mätningarna har fått LKAB att söka två nya undersökningstillstånd i Malmberget.

– Det beror på att vi hittade ledare på gränsen till vårt gamla undersökningstillstånd. Vi vill undersöka vad det är, säger Kirsten Holme.

LKAB har beviljats undersökningstillstånd både norr och söder om det gamla tillståndet. Nu gäller det att gå vidare med mätningar på marken för att klura ut om det är brytvärd malm.

Några planer på fler helikoptermätningar finns inte.

– Nej, inte i dagsläget. Det var en uppstart som vi gjorde för att få en bra uppfattning om hur det ser ut i det stora perspektivet. Man försöker då täcka in alla intressanta områden i ett svep. Nu kommer vi att koncentrera oss på markundersökningar av begränsade områden, säger Kirsten Holme.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".