Rita Poromaa (S) ordförande i socialnämnden i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg, SR Norrbotten.
Gällivare

Nej till ensamkommande flyktingbarn

Kommunstyrelsen i Gällivare har beslutat att säga nej till att ta emot ensamkommande barn som söker asyl under 2009. Anledningen är att det under förra året har varit svårt att hitta familjehem som kan ta hand om barnen. Men socialnämnden i Gällivare tycker att kommunen borde ta emot barn även i år.

Eftersom det under förra året var svårt att hitta familjehem för fem barn i Gällivare så sa kommunstyrelsen nej till ett nytt avtal med Migrationsverket i år. Ett beslut som går tvärtemot vad socialnämnden vill.

– Därför att vi tycker det är viktigt att ta emot de här barnen också. Kommunstyrelsen kanske mer har utgått ifrån möjligheterna att placera eller inte placera, men vi har sett det här som att vi vill ta emot och göra vårt bästa. Sedan får man ju alltid se om man lyckas placera alla fem barnen, säger Rita Poromaa (S) som är ordförande i socialnämnden.

Hon har inga färska siffror men har uppfattningen att antalet ensamkommande asylsökande barn ökar.

– Vad jag förstår så kommer det en hel del ensamkommande barn, fortfarande. Det kan kanske tänkas att om vi får en ny förfrågan från Migrationsverket att kommunstyrelsen kan ändra inställning, säger hon.

Det är kommunstyrelsen som juridiskt tecknar avtal med Migrationsverket om mottagande av asylsökande.

Hittills är erfarenheterna av de asylsökande barnen positiva.

– Utav de barn vi har tagit emot i Gällivare vet jag att det har gått väldigt bra och att familjehemmen tycker att de här barnen, eller ungdomarna, som kommer, har fungerat väldigt bra. Hittills i alla fall, säger Rita Poromaa.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".