Bara fyra av tio kan bötfällas

Bara runt 40 procent av de som fotas av automatiska hastighetskameror kan lagföras och bötfällas. Det uppger Anders Drugge som är chef för sektionen för automatisk trafiksäkerhetskontroll på Rikspolisstyrelsen i Kiruna.

Vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna arbetar man med att identifiera förarna på de ibland dåliga bilderna och Anders Drugge är inte nöjd med att bara kunna bötfälla fyra av tio fortkörare.

- Det är klart att vi inte är nöjda med den siffran. Den är acceptabel, men vi är inte nöjd med den. Men det pågår också en del utvecklingsarbete så vår förhoppning är att nå målet 50 procent lagförda under 2009, säger Anders Drugge.

Bland annat spelar vädret in för hur lätt eller svårt det blir för ATK-sektionen att identifera vem som fångats av fartkameran och ska få en bot.

Men successivt har antalet personer som fastnar i fartkameror ökat, detta samtidigt som antalet fartkameror blivit fler.

Karin Wrangborg, SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".