Anhöriga till drunknad kritiserar polisen

Polisen anmäler sig själv till internutredningsenheten i Umeå efter drunkningsolyckan i Jokkmokk i december då 39-årige Peter Nilsson miste livet. Anledningen är den hårda kritik som anhöriga riktat mot polisen, som slutade leta efter kroppen efter cirka en vecka.

- Det kändes fruktansvärt. Inte vill man ju vänta till sommaren, man vill ju att de ska fortsätta leta tills de hittar honom, säger Peter Nilssons sambo Mari-Louise Jonsson.

När polisen gav upp sitt letande så tog anhöriga och arbetskamrater till Peter Nilsson över sökandet. Peter jobbade på SCA och företaget ställde upp med folk från Norrbotten och Västerbotten och ordnade fram undervattenskameror.

Efter bara någon dag hittades Peters kropp med hjälp av undervattenskameror och polisen meddelades och kroppen bärgades.

Mari-Louise Jonsson är inte bara kritisk till att polisen avbröt sökandet. Hon är också kritisk till polisens bemötande och tycker att hon fick veta alldeles för lite om vad som hände.

- Det är ju jag som fått ringa runt för att ta reda på vad som händer. Man tycker att man som anhörig ska få veta vad de gör, om de gör någonting.

Hur kände du dig då?

- Arg, fruktansvärt arg. Först och främst vill man ju ha upp honom. Inte vill man ju att han ska ligga i vattnet och det är jul. Allting var så olustigt, säger Mari-Louise Jonsson och fortsätter:

- Skadan är ju redan skedd för våran del, men kan man hjälpa någon annan så är man ju glad. kanske att de får sig en tankeställare, polisen, och gör någon omorganisation eller någonting, så att de4t fungerar bättre nästa gång.

Polisens anmälan mot sig själva ligger nu på åklagare Per G Lindells bord vid internutredningsenheten i Umeå. Tills den utredningen är klar lämnar polisen inga kommentarer.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".