"Det var som att få ett kärnkraftverk inopererat i sig" säger Lars-Erik Ruthberg om sin nya njure. Foto: Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten.

Allt fler får ett nytt organ

Under förra året ökade antalet personer i landet som genomgick en organtransplantation med tio procent. I Norrbotten var ökningen av antalet personer som fick ett nytt organ betydligt större än i övriga landet.

Under 2008 ökade antalet personer i landet som genomgick en organtransplantation med tio procent. I Norrbotten var ökningen 25 procent. 2007 var det 15 norrbottningar som fick nya organ 2007 och 2008 var det 20 stycken.

En av de norrbottningar som fått ett nytt organ är Lars-Erik Ruthberg från Kalix. Han fick en ny njure i mars i fjol, efter nästan fyra års väntan.

– Ett nytt liv, så beskriver han innebörden av sin nya njure.

Att få den inopererad var enligt Lars-Erik Ruthberg som att få ett kärnkraftverk inopererat i sig.

– Det var sådan fart på hela kroppen efteråt, säger han.

Väntetiden för en transplantation varierar beroende på vilket organ man behöver. Idag är väntetiden omkring två år och just nu är det 20 personer i Norrbotten som väntar på att få nya organ. Lars-Erik Ruthberg hoppas därför att fler människor ska ta ställning i donationsfrågan.

Organtransplantationerna på de norrbottningar som behöver ett nytt organ utförs vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sofia Dahlman som är transplantationskoordinator vid sjukhuset tror att den uppåtgående trenden i antalet transplantationer beror på att svenskarna överlag blivit mer positivt inställda till att ge organ till behövande.

– Dessutom har man på sjukhusen blivit bättre på att tidigt se vilka personer som skulle kunna vara aktuella att ge bort ett organ, säger hon.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".