1 av 2
Henrik Lundqvist, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto:Elin-Anna Labba
2 av 2
Niila Jannok, en av deltagarna på rennäringskonferensen i Luleå

Rovdjuren är rennäringens största hot

Renägarna upplever rovdjuren som det största hotet mot rennäringen. Det visar en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Resultaten från den här studien och mycket annan forskning presenteras under veckan på en konferens om rennäring i Luleå.

Henrik Lundqvist började titta närmare på klimatfrågan och ville undersöka vad renskötare ser som det allvarligaste hotet mot rennäringen. Men klimatet kom inte på första plats. Det gjorde rovdjuren, inte minst järv och lo.

– Jag hade förstått att rovdjursfrågan var oroande för renskötarna, men att den var så pass utbredd och allvarlig över hela området, unisont, det var intressant, säger han.

Än så länge är det bara preliminära resultat, men resultatet som Henrik Lundqvist sammanställt så långt visar entydigt att klimatförändringar, skogsbruk, gruvnäring rankas som ett mindre hot mot renskötseln än rovdjuren gör.

– Klimathotet är något som finns där och som de är oroliga för, men eftersom det är ett i så långt perspektiv är rovdjursfrågan mer relevant, och även konkurrerande industrier, säger han.

Det handlar framförallt om skogsbruket, men framtida vindkraften och gruvnäringen är sådant som renskötarna tror kommer bli ett allt större orosmoment i framtiden. Många företag prospekterar just nu i de områden som också är renbetesland.

De här resultaten och mycket annan forskning presenteras under veckan på konferensen ”Rennäringen och omvärlden” i Luleå, arrangerad av Nordisk organ for reindriftsforskning, NOR, och SLU.

En av dem som kommit för att ta del av forskningen är Niila Jannok, som vuxit upp och jobbar inom rennäringen. Han håller med om att rovdjuren konkurrerar ut dom flesta andra orosmoment, trots dom två senaste årens dåliga betesvintrar.

– Rovdjuren är något man stöter på och hör talas om varje dag, säger han.

Forskningsresultaten från SLU kommer från en enkät som skickats till omkring 70 renskötare. De första resultaten i den här undersökningen visar också att yngre renskötare verkar bry sig mer om klimatförändringar än äldre.

– Det kan nog säkert stämma. Yngre som nyss börjat, tänkt börja eller jobbat med några år har den största delen av sitt renskötselliv framför sig. Då har klimatförändringar som spänner över väldigt lång tid stor inverkan, säger Niila Jannok.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".