En pojke som föddes i 29:e veckan. Foto: Björn Larsson Ask, Scanpix.

Bättre vårdrum för för tidigt födda barn

Föräldrar från Norrbotten, vars barn fötts för tidigt och som vårdas länge på universitetsjukhuset i Umeå kommer i framtiden att få lättare att bo tillsammans. Om drygt ett år står nya vårdrum inflyttningsklara och barn 4, avdelningen för för tidigt födda barn, flyttar då in i en helt nya lokaler.

Bygget av den nya och modernare vårdbyggnaden går enligt planerna och våren 2010 flyttar barn 4 in i lokaler, anpassade efter den vård som de för tidigt födda barnen kräver.

För barn som kan vara födda så tidigt som vecka 23 är det ofta en traumatisk tid för både föräldrar och barn. Med gamla och trånga lokaler som avdelningen har idag så krävs det en hel del av föräldrarna att vara tillsammans med sitt barn.

För de föräldrar som bor långt bort och kanske i ett annat län kommer det att bli en stor förändring med de så kallade samvårdsrummen. Rum där barn och föräldrar kan bo tillsammans när ammningen väl kommit igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".