Kyrkan backar om minnesdagen i Luleå

Domkyrkoförsamlingen i Luleå backar nu från sitt beslut att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Detta efter den kritik som framkommit. Kyrkan ska nu hålla öppet och domprost Peder Jonsson tycker att det tidigare fattade beslutet var fel.

Det var prästen i domkyrkoförsamlingen Bo Nordin som förra veckan meddelade att det inte skulle bli något fackeltåg eller minnesgudstjänst på tisdagen den 27 januari, när det är minnesdag för att förintelselägret i Auschwitz befriades av sovjetiska trupper.

Anledningen var att kriget i Gaza la sordin över minneshögtiden. Men kritiken kom snabbt, många menade att man inte skulle blanda ihop judarna i Israel med de som blev dödade i koncentrationslägren.

Huvudarrangör tidigare år har varit Luleå kommuns invandrarservice, och det var de som meddelade kyrkan att det inte skulle bli någon minneshögtid.

Nu kommer en privatperson arrangera ett fackeltåg genom stan och domkyrkan håller öppet mellan fem och sex.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".