Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren och landstingsrådet Kent Ögren visar upp den nya utvecklingsplanen för Sunderby Sjukhus

Måste byggas ut för en halv miljard

Sunderby Sjukhus invigdes 1999. Efter tio år är det för trångt. Bland annat behövs en större akutmottagning för ambulanser, nya matsalar och en bättre njurmedicinsk avdelning. Nu ska landstingsstyrelsen ta ställning till en utbyggnad för en halv miljard kronor.

Dessutom ska sjukhuset från och med 2011 börja ta emot läkarstudenter.

Att det blivit för trångt beror enligt Anna-Greta Öberg, som är platschef för Sunderby sjukhus och ordförande i projektgruppen för utbyggnaden, bland annat på att sjukvårdsstrukturen har förändrats och att man tagit hit verksamheter som tidigare bedrevs på universitetssjukhuset i Umeå, till exemple hjärt- och kärlbehandlingar.

Redan för trångt

Att sjukhuset redan efter tio år måste byggas, för att det är för att verksamheten inte får plats ut tycker Kent Ögren, landstingsråd i Norrbotten, inte är konstigt.

-Det krävs ständigt investeringar för att anpassa lokaler till den vård som bedrivs, säger kent Ögren(S).

Kosta en halv miljard

Den totala utbyggnaden av sjukhuset planeras bli omkring 11 000 kvadratmeter stor och kosta omkring en halv miljard kronor. Om projektet blir av kommer byggandet att ske i flera etapper med början 2010 och vara klart senast 2017 enligt Kent Ögren.

Torsdag den 5 februari ska landstingsstyrelsen ta ställning till utbyggnadsförslaget.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".