Bodens kommunalhus

Snart ställs politikerna inför rätta

Bodens kommun kan tvingas att jämka det belopp som kommunen kräver att politikerna ska återbetala av sina pensioner.

Bodens kommuns stämning av de före detta socialdemokratiska politikerna Christian Lindgren och Hans Rolfs, fick sitt första rättsliga efterspel på onsdagen.

Då träffades advokaterna och lagmannen för att förbereda målet som kommer upp i höst.

– Politikerna kom inte dit, men det är vanligt vid muntlig förberedelse, säger deras advokat Ulf Nordekvist.

- Det här är mer en formell sak, hur rättegången ska läggas upp osv, förklarade politikernas ombud Ulf Nordekvist.

Bodens kommun har alltså gått till domstol för att få en rättslig prövning om de båda expolitikerna har fått ut felaktiga pensioner. Ett basbelopp skulle ha betalts ut, men det blev fyra istället, och det skulle de båda ha rättat till när det uppdagades, menar Bodens kommun. Av Christian Lindgren krävs ett belopp på 333 000 kronor. Av Hans Rolfs, som har betalat tillbaka en del, krävs ytterligare 265 000 kronor.

Bodenpolitikerna menar att de har fått sina rättmätiga pensioner som ställningen är i dag, och nu har deras advokat Ulf Nordekvist hittat en paragraf i kommunens pensionsavtal som säger att:

”Pensionsmyndigheten kan om särskilda skäl föreligger besluta att helt eller delvis avstå från återkrav”.

- Det här ska tolkas så att kommunen kan tvingas jämka, säger Ulf Nordekvist. Att den som utbetalar har ett ansvar. Att kommunen har sig själv att skylla om felaktigheter har uppstått. Det märkliga är att kommunen inte ens har beaktat den här skrivelsen, säger han.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".