Tre norrbottningar i VM-truppen?

Många som ställer upp i skid-SM de kommande dagarna har också ett annat mästerskap i sikte - VM. I Sundsvall ges de sista chanserna att komma över en VM-biljett.

Förbundskaptenerna, de två norrbottningarna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, följer SM med stort intresse. De ska fylla ut VM-truppen.

– Det rör sig om två-tre platser på herr- respektive damsidan, säger Joakim Abrahamsson.

Redan nu kan tre norrbottningar känna sig självskrivna i VM-truppen; Charlotte Kalla, Tärendö, Lina Andersson, Piteå och Marcus Hellner, Gällivare. Återstår att se om någon fler kan åka till sig en VM-biljett.

Förbundskaptensparet räknar med att få med sig nio-tio manliga åkare och sju-åtta damer till Liberec i slutet av februari.

Åtminstone sex herrar och fem damer är i praktiken klara. Men det finns kända namn som behöver göra riktigt bra resultat i SM.

– Den jag tror alla vill se visa form är ju Mathias Fredriksson, säger Abrahamsson. Jag tror han kommer att sy ihop det, men han måste visa att kapaciteten han har finns där.

Haft hälsoproblem

Fredriksson har haft stora hälsoproblem i vinter - och han har fått landslagskonkurrens på framför allt klassiska sträckor av Daniel Rickardsson. Hudiksvallsåkaren har åkt till sig en VM-biljett. Inte minst i stafett är Rickardsson i dag ett hetare namn än Fredriksson på startsträckan med givna trion Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner.

Det är dock den manliga sprintsidan som ger Abrahamsson och Ingesson mest huvudbry. Fyra sprintåkare ska till VM, är det tänkt. Emil Jönsson kör både individuellt (fristil) och sprintsfatten (klassiskt) i VM. Men vilka ska komplettera honom individuellt? Och i det enda sprintstafettparet?

– Trots att sprinten i SM är klassisk, så måste den med i diskussionen, säger Abrahamsson.

– Det är i herrsprint det är mest rörigt och öppet. Robin Bryntesson är en spännande herre som har åldern till fördel. Han har gjort hyfsade resultat i de sprintar som har varit, men det gäller även f d Bergnäsetåkaren Peter Larsson och Thobias Fredriksson. Och vi får inte glömma Marcus Hellner.

Kamp om sprintplatser

På damsidan handlar det också mycket om sprintbesättningarna. Delvis beroende på VM-programmet. Damerna kör individuell sprint, sprintstafett och traditionell stafett dagarna efter varandra.

– Damerna är ju överlag mer allround än herrarna. Men man får fundera på hur man ska formera lagen med tanke på sprintloppen och stafetten.

OS-mästarinnorna Lina Andersson och Anna Olsson är ett svårrubbat par i sprintsfatten, som går i klassisk stil i VM, och även individuellt där namn som Britta Norgren och Ida Ingemarsdotter är andra alternativ - kanske i kamp med Charlotte Kalla.

Den svenska skiddrottningen är kvalificerad att åka allt utom sprintstafetten i VM.

– Men fysiskt och mentalt är det väl tufft, säger Abrahamsson.

- Det är inte helt säkert att hon åker den individuella sprinten.

I de traditionella SM-loppen hoppas Abrahamsson också få se VM-status hos vissa damer.

– Ja, av åkare som Sara Lindborg, Maria Rydqvist och Jenny Hansson.

På söndag presenteras VM-truppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".