Miljoner till Ferruform

Ferruform i Luleå får 13 miljoner kronor från EU:s socialfond. Det beslutade Strukturfondspartnerskapet för Norra Norrland på torsdagen. Pengarna ska användas till kompetensutveckling av personalen för att på det sättet motverka risken för varsel.

Beslutet om de 13 miljonerna kommer formellt att tas av ESF-rådet som är förvaltande och utbetalande myndighet för medel ur socialfonden. Men partnerskapets yttrande är, enligt reglerna, bindande för ESF-rådet.

Satsningen på kompetensutveckling via socialfonden är en del av ett nationellt initiativ som har tagits av länsstyrelsen i Stockholm eftersom Ferruforms ägare, Scania, har sin huvudanläggning i Södertälje. Initiativet från länsstyrelsen - som ses som ett pilotprojekt - är i linje med det samordningsuppdrag om att motverka varsel i näringslivet som landshövdingen i Stockholm, Per Unckel, har fått av regeringen.

- Dagens beslut är ett led i landshövdingarnas samordningsuppdrag om att hitta möjligheter att motverka negativa effekter av finanskrisen. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta möjligheter att också stötta andra delar av fordonsindustrin och dess underleverantörer, säger landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson i ett pressmeddelande.

Sammanlagt handlar ”Scania-projektet” om närmare 125 miljoner kronor i Luleå, Oskarshamn och Södertälje. Under förprojekteringen av projektet har företags- och fabriksledningar samt fackliga organisationer medverkat.

Sammanlagt berörs drygt 6000 personer i kompetensutvecklingen som förväntas pågå i åtta månader.

Strukturfondspartnerskapet beslutade också på torsdagen att anslå 10,5 miljoner kronor till projektet ”Byggande av gränstorg...m m” i Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista