Lomboloskolan i Kiruna efter branden. <br>Foto: Maritha Mossberg

Skolbranden i Kiruna uppklarad

Uppdaterad 17:25
Tre barn har erkänt att de, när de lekt med eld, orsakade branden ledde till att Lomboloskolan i Kiruna totalförstördes. Därmed är storbranden uppklarad, meddelar polisen.

De tre barnen, alla under 15 år, berättade i förhör på fredagen att de genom att leka med eld orsakade branden som förvandlade Lomboloskolan till ruiner.

Lomboloskolans rektor Soili Hänninen beskriver erkännandet som en stor lättnad.

– Det är en stor lättnad för oss alla. Och speciellt för de som har gjort detta, att de kan få hjälp och slipper bära på det hemska hela livet. Jag tycker att polisen har gjort ett mycket bra arbete. Nu slipper vi rykten och spekulationer, säger Soili Hänninen.

Polisen lägger nu ned förundersökningen gällande grov mordbrand, och släpper frågan om hur branden har uppstått. Fallet har istället lämnats över till socialtjänsten som kommer att göra personutredningar.

– Socialtjänsten har ett ansvar att utreda det som skett eftersom det är minderåriga inblandade. Och det gör man nu i det här läget och man vidtar åtgärder, säger Stefan Hämäläinen, före detta socialchef som nyligen har blivit kommunchef.

Branden bröt ut i onsdags kväll och fick ett hastigt förlopp. När räddningstjänsten kom till skolan var gympasalen redan utbränd. Och elden spred sig snabbt till resten av skolan.

Det har förekommit vittnesuppgifter om att tre personer var på skolans tak strax innan branden bröt ut.

Räddningstjänsten tyckte sig tidigt se tecken som tydde på att branden kunde vara anlagd eftersom den började på golvet i gympasalen, där det var svårt att hitta nån naturlig förklaring. Dessutom stod en ytterdörr öppen.

Polisen vill inte lämna några kommentarer om branden eftersom de inblandade är så unga.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista