Viss lättnad bland förbanden i norr

Inget av förbanden i Norrbotten känner sig hotade under innevarande mandatperiod. Det står klart efter att överbefälhavaren Håkan Syrén på fredagen lämnade sitt underlag till regeringen om hur Försvarsmaktens insatsorganisation ska se ut 2014. Däremot kvarstår hotet mot bland annat F 21 i Luleå och jägarbataljonen i Arvidsjaur inför 2012 då det kommer att fattas nya beslut om försvarets organisation.

Rent konkret kan man läsa i den 80 sidor långa rapporten att försvarets stridsvagnsverksamhet, liksom antalet bataljoner och utbildningsplaster ska koncentreras till färre orter.

Vad det här innebär för arméförbanden i Boden och Arvidsjaur är ännu oklart, men enligt regementschefen Jan Mörtberg behövs stridsvagnarna för utbildningen och utvecklingen av markförbanden.

Det nya enligt honom är Försvarsmaktens ramar till ett nytt personalförsörjningssystem där allt ska baseras på frivillighet och inte plikten som tidigare. Man kommer även att anställa och kontraktera soldater.

När det sedan gäller flygvapnet ska ett flygplatsområde lämnas senast 2010. Enligt F 21s flottiljchef Per Nilsson tolkar han det som att Flygvapnet nu drar in möjligheterna att starta och landa i Uppsala. På före detta F 16 området, där man idag har luftstridsskolan.

Däremot ser han idagsläget inget hot mot de befintliga flygflottiljerna F 17 i Ronneby och F 21 i Luleå. Men 2013 då ska ett av förbanden avvecklas.

Ett större bekymmer för personalen på F 21 är att den grundläggande soldatutbildningen ska centraliceras från 2010, och och huvuddelen av det förband som har till uppgift att upprätta flygbaser, centraliseras till ett ställe, står det i dokumentet.

Ett riksdagsbeslut med en ny inriktning för försvaret fattas tidigast i juni och träder i kraft 2010.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista