Berget skakar i Malmberget

Natten mot fredag uppmätte LKAB skakningar i berget i Malmberget. Det största skalvet visade 1,2 på gruvbolagets lokala skala. Aktiviteterna i berget sker i Fabianmalmens takskiva, men enligt gruvchef Björn Koorem finns ingen risk att taket ska rasa. 

- Takskivan är fortfarande 100 meter tjock så vi bedömer inte att det föreligger några sådana händelser i närtiden, säger han, säger Björn Koorem.

LKAB uppger att det kan vara seismiska aktiviteter i berget under en period på en till två veckor.

- Det är en erfarenhetsbedömning från tidigare aktiviteter vi haft i området att det kan sträcka sig under den tidsperioden ungefär. Och det är svårt att säga i förväg hur stora de blir, om det blir kraftiga eller mindre, det klarar vi inte av att redogöra för ännu i alla fall, säger Björn Koorem.

Finns det någon anledning för människor att känna sig oroliga?

- Nej, det behöver de inte göra. Men det är klart att det kan upplevas obehagligt om det uppstår en större skakning, säger han.

Vad händer om Fabians takskiva skulle kalva igenom?

- Förmodligen kommer det inte att hända så mycket annat än att det blir en stor skakning. Skulle det inträffa så är det i anslutning till nuvarande Kaptensgropen och det innebär att gropen växer, svarar Björn Koorem, som menar att nuvarande avspärrningsstaket runt Kaptensgropen ska räcka till.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista