Nyamko Sabuni och Ylva Strutz

Minoritetsspråk kräver fler anställda

Ingrationsminister Nyamko Sabuni tror inte att det kommer bli något problem att se till att Sveriges nationella minoriteter under nästa år kommer kunna få prata och skriva på sitt eget språk i kontakt med t ex Skatteverket, Försäkringskassan, JO, JK och DO.

Nyamko Sabuni, som besökte Luleå på fredagen, menar att myndigheterna kommer att ha lång förberedelsetid att kunna få fram tjänstemän i förvaltningarna som kan t ex samiska eller något av de andra nationella minoritetsspråken.

Det handlade både om minoriteter, en konferens om diskriminering och om en arktisk konferens om mäns våld mot kvinnor, då Nyamko Sabuni besökte Norrbotten och sitt Folkparti under några dagar.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att minoritetsspråken ska stärkas. Bland annat ska två samiska språkcentrum inrättas i Östersund och Tärnaby.Utbildningen i samiska, exempelvis, i Sverige har ofta stött på problem då läroböcker saknas till stor del. Böcker i Nordsamiska inköps i Norge.

Frågan är då om man inte måste sätta in kraftiga utbildningsinsatser för att få personal till de tvåspråkiga tjänsterna som ska komma i förvaltningarna?

- Det finns myndigheter som redan i dag har skyldighet att kommunicera på samiska, exempelvis domstolarna, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), som inte verkar orolig för att det ska fattas kompetent personal i förvaltningarna som berörs.

-Vi utökar också den integrerade utbildningen, så att fler barn får ta del av den, så det kommer nog att lösa sig i framtiden också tror Nyamko Sabuni.

Lagen om rätt till kommunikation i tal och skrift med myndigheterna på minoritetsspråket träder i kraft i januari nästa år.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista