Samtjänstgöring för gränspolis föreslås

Det ska bli lättare för polisen i våra nordiska länder att tjänstgöra på andra sidan landgränsen, enligt ett nytt förslag som Norrbotten gärna vill bli testlän för.

Förslaget har lagt fram av en arbetsgrupp tillsatt av Nordiska rådet.

Tanken är att poliser från två eller flera länder tillsammans på ena landets territorium bedriver polistjänst för att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten, eller för att upptäcka eller förebygga brott eller brottslig verksamhet.

Samtjänstgöring kan utnyttjas exempelvis vid stora idrottsevenemang, konserter och marknader.

Polismyndigheten i Norrbotten har till Rikspolisstyrelsen föreslagit att Norrbotten ska bli ett pilotlän där man kan testa samtjänstgöring med norsk och finsk polis.

Särskilt för polismyndigheter, likt Norrbotten, som har geografisk gräns mot ett annat nordiskt land är det angeläget att det gränsöverskridande samarbetet utvecklas. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Om Kirunapolisen tar hand om en berusad person uppe i Riksgränsen måste de idag köra ner personen till arresten i Kiruna som är en sträcka på 15 mil.

- Tänk så mycket enklare det vore om vi kunde köra personen till Narvik istället, som är en tredjedel av sträckan, säger länspolismästaren i Norrbotten, Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista