1 av 3
Skolbranden i Älvsbyn. Foto: Madeleine Lundberg.
2 av 3
Skolbranden i Älvsbyn. Foto: Madeleine Lundberg.
3 av 3
Eftersläckningen pågick på måndagsmorgonen.
Skolbranden i Älvsbyn

15-åringen har erkänt

Uppdaterad 16:30
Skolbranden i Älvsbyn anses nu vara uppklarad. Den 15-årige pojken som suttit anhållen misstänkt för mordbranden i Älvsbyn släpptes av åklagaren vid fyratiden på måndag. Pojken har erkänt att han orsakat branden. Utredningen fortsätter med ytterligare förhör och samtal med vittnen.

Vittnen har sagt att de har sett två ungdomar vid brandplatsen. Samtidigt vädjar nu polisen på måndagsförmiddagen att fler vittnen ska höra av sig. Polisen vill även ha ny kontakt med de vittnen som under söndagskvällen redan har pratat med polispatruller på brandplatsen.

Brandlarmen kom vid 21.30-tiden på söndagskvällen. Då var det bara några soptunnor intill skolan som brann. En brand som utvecklades snabbt. Redan vid 23-tiden var skolan övertänd.

– Skolan går inte att rädda. Det är en totalbrand, sa räddningschefen Kalle Håkansson till Sveriges Radio Norrbotten vid 23.30-tiden på söndagskvällen.

Ett 20-tal brandmän bekämpade eldsvådan, vars orsak fortfarande var okänd sent på söndagskvällen.

Enligt Ulf Nilsson, vid Älvsbyns räddningstjänst fanns det ingen risk för att branden skulle sprida sig till kringliggande byggnader.

–- Det är kaotiskt på platsen och mycket folk, men inga andra byggnader är i fara, sa han under insatsen natten mot måndagen.  

Räddningstjänstens uppgifter är att det inte fanns några människor inne i Lekenskolan där ett 160-tal elever i årskurserna 1-5 brukar gå.

Under söndagkvällen ringde skolledningen till berörda lärare. Lärare i sin tur ringt till elever för att informera dem om branden.

– Vid 07.30-tiden på måndag morgon samlas krisgruppen i Älvsbyns kommun för att diskutera hur vi ska ta hand om eleverna, berättade Kalle Håkansson strax efter midnatt.

Det var så sent som på onsdagkvällen som Lomboloskolan i Kiruna började brinna. Även då brann skolan ner till grunden.

Har du bilder från branden?

Mejla till: nyheter.norrbotten@sr.se

Eller mms, skriv: P4norr och skicka det till 722 50

Fakta Lekenskolan i Älvsbyn:

Lekenskolan i Älvsbyn ligger centralt i Älvsbyn. På skolan går elever i årskurs 1-5 med sju klasser och drygt 150 elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista