Dåligt arbetsmiljöarbete hos småföretag

Små och medelstora företag i Norrbotten är bland de sämsta i landet när det gäller arbetsmiljöarbete, det visar en undersökning som facket SIF har gjort. Bara företagen i Västerbotten ligger sämre till. Beklagligt, tycker SIF:s regionchef i Norrbotten, och regionchefen för Företagarnas Riksorganisation håller med om att det inte är bra.
Under knappt ett års tid fram till april 2003 besökte regionala arbetsmiljöombud från SIF små och medelstora företag för att prata med fackets medlemmar samt arbetsgivarrepresentanter om arbetsmiljön. Bara en dryg fjärdedel av Norrbottensföretagen som besöktes hade påbörjat det arbetsmiljöarbete som lagen kräver. Christer Ejderberg, regionchef för SIF Norrbotten, är inte förvånad men tycker att det är beklagligt, eftersom läget var likadant för ett år sen när SIF Norrbotten gjorde en egen undersökning om arbetsmiljön. Christer Ejderberg säger att situationen inte bara beror på att företagarna inte tar arbetsmiljöfrågorna på allvar, utan tycker också att facket måste vara mer aktivt. Han har sett att det är allt färre som engagerar sig i fackligt arbete som arbetsmiljöombud, och han tror att det beror på att de allt mer slimmade arbetsplatserna gör att många inte orkar ägna sig åt fackligt arbete. Pether Nordblad, regionchef för företagarnas riksorganisation i Norrbotten håller med om att situationen hos företagen inte är bra, men tycker visst att företagarna bryr sig om arbetsmiljön. Han menar att det är alla lagar omkring företagande som gör att företagarna inte har tid och möjlighet att sätta sig in i frågorna kring arbetsmiljön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista