Åmselmördarens släpptes idag

Den finländske livstidsfången Nikita Fouganthine, som tidigare hette Juha Valjakkala, har blivit villkorligt frigiven. Han dömdes till livstid för morden på en pappa, en mamma och en son i en familj i Åmsele 1988.

Nikita Fouganthine lämnade fängelset i Riihimäki i Finland tidigt på måndagsmorgonen.

Upprinnelsen till morden i Åmsele i Västerbotten var en cykelstöld. När familjen som ägde cykeln uppmanade Valjakkala att lämna tillbaka den mördade han båda föräldrarna och en av deras söner. Efter en av de mest omfattande polisjakterna i Sverige greps Valjakkala och hans dåvarande flickvän till slut på ett tåg i Danmark.

Domen mot honom föll i februari 1989. Flickvännen fick två års fängelse för medhjälp till misshandel. Sedan hovrätten fastställt domen fördes paret till Finland för att avtjäna straffen.

Vid måndagens frigivning skjutsades Fouganthine strax efter klockan sju i en skåpbil, eskorterad av två fängelsevakter, i en väldig fart från fängelsets varuingång till ett köpcentrum några kilometer därifrån, där hans hustru väntade.

Fouganthine har under sina omkring 20 år i fängelse rymt ett antal gånger och har också fått pröva på övervakad frihet några månader i februari i fjol. Den avbröts sedan han bland annat stulit en bil tillsammans med sin fru.

Fouganthine har ansökt om benådning hos Finlands president flera gånger utan resultat. Fängelselagen ändrades dock 2005 vilket betydde att han kunde ansöka om benådning direkt hos Helsingfors hovrätt.

Hovrätten upphävde ett tidigare frigivningsbeslut i och med att Fouganthine inte skött sig under prövotiden, men Högsta domstolen fattade i december beslut om villkorlig frigivning.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista