Ny resning begärs i Kalamarksmordet

Den 46-årige man som dömdes till livstids fängelse för det så kallade Kalamarksmordet 2004, ska begära resning hos Högsta Domstolen. Den här gången med en ny advokat vid sin sida.

Under mordutredningen undersökte polisen en snusloska på mordplatsen, men när den visade sig komma från en annan person än den misstänkte avfördes det från utredningen. Det här är ytterligare en uppgift som pekar mot att den nu livstidsdömde inte har begått brottet, säger hans tidigare advokat Anders Karlsson.

Polisen i Norrbotten vill dock inte kommentera, utan säger att ärendet är avslutat.

Till tidningen Dagens Nyheter säger den dömde mannen att han ska försöka få resning igen. För drygt två år sedan försökte han också men fick då avslag på resningsansökan.

Det var 2004 som två äldre bröder överfölls i sitt hus i Kalamark utanför Piteå. Den ene hittades död i ladugården. Den andre, som överlevde hittades bakbunden i sängen. 2005 kom livstidsdomen mot mannen.

Advokat Anders Karlsson var mannens ombud i tingsrätten och överklagade sedan domen:

- Det är anmärkningsvärt att polisen DNA-undersökt en snusloska och inte tagit upp resultatet om att det tillhörde en annan person i förundersökningen, säger Anders Karlsson.

Han säger att det inte fanns någon teknisk bevisning som höll i rättegången.

- Den bil som enligt vittnen stått på gården vid mordet var inte av samma färg och märke som den dömdes. Det fanns inga fingeravtryck som pekade ut 46-åringen heller.

Ett vittne sade att han kört mannen till gården dagen innan, och där skulle mannen ha sagt att ”han skulle göra en stöt där”.

- Vittnets uppgifter stämmer inte, det är bevisat med hjälp av kvalificerade uppgifter om mobiltelefoni. Han befann sig inte där han sa att han kört.

- I stort sett alla uppgifter som har vänts mot 46-åringen har smulats sönder. Därför kan den här nya uppgiften om ett DNA på snus som inte tagits med i

beräkningen och prövats på andra personer, vara den tuva som fäller, och han kan få resning, avslutar advokat Anders Karlsson.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista