Rekordökning av varsel och arbetslösa

Arbetsförmedlingens prognos för våren är den mest negativa som visats sedan 1999 i Norrbotten. Antalet varsel om uppsägningar blir fler i länet och arbetslösheten har ökat i alla kommuner.

- Det man kan se för 2009 är att vi kommer att tappa ungefär 2 000 sysselsatta och arbetslösheten kommer att stiga, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.

Det är inom industri och tillverkning som de flesta arbetstillfällena försvinner i länet. Lägsta arbetslösheten hade Boden och Jokkmokk i december förra året, med 3,4 respektive 3,9 procent. Högsta siffrorna redovisas från Övertorneå med 8,5 procent öppet arbetslösa.

Och det finns skillnader i länet, menar Lena Jatko.

- Det är de stora investeringarna som vi har här i Malmfälten och också Vattenfalls investeringar efter älvarna, det kommer att dämpa det något. Vi har inte fått så mycket varsel än, vi har ungefär sjuttio varslade i hela det här arbetsmarknadsområdet, Gällivare och Jokkmokk. Det är inte många i sig, säger hon.

Och det finns företag som har tagit tillbaka sina varsel.

- Vi har hört att man är på gång och säger att man gärna skulle vilja ha tillbaka dem nu och det ser ljusare ut. Vi hoppas ju att den lilla ljusglimten ska bli större, säger hon.

Jobben finns inom många områden men främst söks personer med särskild kompetens som kockar, röntgensköterskor och lärare men bara till gymnasiet.

I Norrbotten är i snitt 4,4 procent arbetslösa och Jokkmokk har den näst lägsta arbetslösheten.

- Det beror lite grann på närheten till Malmfälten och alla de jobb som har funnits där. En del veckopendlar och en del dagpendlar även till Malmfälten, säger Maud Johansson arbetsförmedlare i Jokkmokk.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista