Jobbcoacher ska hitta nya jobb

Arbetsförmedlingen ska nu, på uppdrag av regeringen, upphandla jobbcoacher av företag, både av de största bemanningsföretagen och av mindre företag.

Annika Linder är upphandlare på arbetsförmedlingen och hon säger att innan året är slut ska 100 000 arbetslösa i Sverige ha fått välja sig en egen jobbcoach.

- En jobbcoach är en person som du har tillgång till utifrån dina behov som är bollplank till dig och hjälper dig med ansökningar, tänka nya jobb och hitta nya jobb, säger Annika Linder.

Är det inte det som era anställda ska göra?

- Det gör vi också men det här blir ett viktigt tillskott, en extraförstärkning till våra resurser kan man säga.

Annika Linder håller inte med om att det här betyder att arbetsförmedlingarna inte klarar sitt jobb och måste hyra in personer som sköter jobbet som de borde klara själva.

Regina Mäki som har en hälsomottagning i Pajala har tidigare jobbat med Livs-coachning och karriärs-coachning. Hon säger att det är härligt att kunna hjälpa en människa att lyfta blicken och kunna gå vidare i sitt liv.

- Man går ner i varv när man blir arbetslös och tänker, hur ska det här gå? Sen får man en sån kick av att möta en människa som vill hjälpa en att våga titta framåt.

Coachningen ska vara individuell å varje coach får ha högst 20 personer. För varje arbetssökande som coachas utgår en ersättning på 9000kr för tre månader, om den sökande under tiden får ett arbete utgår en bonus på 2000 kr. Det innebär rent teoretiskt att en coach skulle kunna få 220 000 kr för tre månader, alltså över 70 000 i månaden.

Regina Mäki säger att hon inte vill jobbcoacha bara för pengarna, men hon håller med om att det finns mycket pengar i det här.

- Jo det är det men jag har inte sett det så för jag tycker själva processen, mötet med människan och att hjälpa en människa framåt.

Bara i år ska 100 000 arbetssökande nås av coacher, kostnaden skulle då bli 900 miljoner kronor om de inte skulle få jobb, om det får jobb så får vi plussa på 200 miljoner på det.

jon.hedstrom@sr.se