Surströmmingen kan bli världsarv

Surströmming kan bli världsarv

För nu har FN-organet Unesco beslutat att traditioner och sedvänjor ska kunna få världsarvsskydd, likväl som byggnader och platser.

Omkring 120 länder har ställt sig bakom Unescokonventionen, och regeringen har nyligen gett Institutet för språk och folkminnen (Sofi) i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna skriva under.

– Vi ska ta fram ett förslag, men det här är mer svårbedömt än det materiella kulturarvet, säger Ingrid Johansson Lind, generaldirektör vid institutet.

Svenskt midsommar- och luciafirande är tänkbara kandidater till att få världsarvsstämpel, men även Vasaloppet och traditionen att lägga in surströmming.

– Det vore fantastiskt, surströmming är en av de absolut mest svenska traditioner vi har, säger Ulf Lindgren, strömmingsinläggare från Kallax utanför Luleå.

Unesco har ännu inte gett något kulturarv världsarvsstämpel. Nu kan de svenska traditionerna surströmming, snaps och Vasalopp få status som världsarv sedan Unesco ändrat kriterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista