Fler ensamma flyktingbarn till Norrbotten

Flera kommuner i Norrbotten utökar i år mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Däribland Jokkmokks kommun, som permanentar sitt boende för asylsökande barn.

Ett av de barn som kom till Jokkmokk förra året är Usama och han säger att han gärna stannar i Norrbotten, om han får uppehållstillstånd.

– Om de vill att jag stannar så stannar jag här, men Migrationsverket kanske säger att jag måste lämna Sverige, säger Usama.

Han vet fortfarande inte om han får uppehållstillstånd, men han trivs i Jokkmokk, dit han kom i juli förra året. Han är ett av många barn som flytt till Sverige, utan sin familj och en av dem som till varje pris inte vill återvända till sitt hemland.

– Nej, jag åker aldrig tillbaka. Jag har stora problem där. Jag kan inte åka tillbaka, säger Usama.

I Sverige ökade antalet ensamkommande flytkingbarn under förra året, från omkring 1 200 till dryga 1 500 barn.

I Norrbotten, där mottagandet av ensamkommande flyktingbarn successivt ökade förra året, finns det i dag plats för omkring 130 barn på länets olika asylboenden. Det är platser som snabbt fylls upp. Både i Övertorneå och i Kalix har man bestämt sig för att ta emot fler barn i år.

I Piteå som öppnade sitt boende för en dryg månad sedan har boendets alla tolv platser gått till ensamkommande barn. I Jokkmokk där Usama bor kommer man liksom tidigare ta emot åtta ensamkommande flyktingbarn, men asylboendet blir nu permanentat. Samma sak gäller Kalix, som liksom Jokkmokk tidigare bara haft ett engångsåtagande, men nu avtalat med Migrationsverket om att ha en kontinuerlig verksamhet i kommunen.

Föreståndaren för asylboendet i Jokkmokk, Vladislav Viddi, är glad för att asylboendet i Jokkmokk får bli kvar.

– Antalet asylsökande barn ökar, så det behövs. Det här boendet i Jokkmokk kommer förhoppningsvis att finnas i flera år framöver. Jag hoppas att det kommer att bli ett så varmt mottagande som vi har fått hittills.

Också i de kommuner som inte har boenden för ensamkommande barn, Kiruna, Älvsbyn, Boden och Pajala pågår diskussioner om de ta emot asylsökande barn.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten/Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista