Lördagsundervisning införs

Stadsöskolan i Gammelstad i Luleå, med mellan- och högstadium, erbjuder nu undervisning på lördagar. Sedan tidigare finns morgonskolan som innebär att elever kan komma innan skolan och få hjälp, men nu utökas verksamheten.

– Det är fastslagit att vi ska kunna erbjuda lördagsundervisning det känns bra att vi kommer att kunna erbjuda den servicen också, säger Tomas Livbom lärare på Stadsöskolan och initiativtagare för morgonskolan.

Sedan ett år har Stadsöskolan i Gammelstad morgonskola dit elever kan komma från klockan sju och få hjälp av en lärare och dessutom få frukost. Fem-sex upp till tio-femton elever använder sig av möjligheten att få den extra hjälpen.

Enligt rektorn på Stadsöskolan, Anita Fagervall, är konceptet med morgonskola en succé vilket också betygsstatistiken visar. Studieresultatet har förbättrats sen det infördes.

– Eleverna längtar efter att få komma till morgonskolan, säger den stolta rektorn.

Av de elever som kommer till morgonskolan är de flesta trogna elever som kommer varje dag. Sedan kan det komma några ytterligare vid speciella tillfällen som inför ett prov eller om de har problem med något.

På eftermiddagar efter skoldagens slut finns också hjälp att få, även där är det stort intresse från eleverna. Undervisningen görs enligt samma koncept som morgonundervisningen så sammanlagt finns på Stadsöskolan handledning för eleverna mellan sju och fyra varje dag.

Nu kommer skolan att utöka servicen och införa frivillig skola på lördagar, med samma koncept som morgon och eftermiddag.

De elever som är intresserade av skola på lördagar kommer att få anmäla sig och sedan kommer en lärare att finnas på plats till hjälp för dem som önskar.

Läraren och initiativtagaren Tomas Livbom menar att skolan nu anpassat sig till samhället och blivit flexiblare.

– Ungdomar i dag och ungdomar förr är olika. Dagens ungdomar har mycket fritidsaktiviteter, skola och umgänge och de hinner inte med allt på veckorna, säger Livbom.

Lena Callne, SR Norrbotten
lena.callne@sr.se

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista