Studivägledare Börje Lindqvist och kommunalråd Yvonne Stålnacke. Foto: Jon Hedström.

Ny mötesplats i Luleå invigd

Idag invigdes Luleås nya Lärcentrum. En mötesplats för alla som har funderingar kring sin framtid, vilka studiemöjligheter som finns och vilka vägar man kan ta.

Lärcentrum kommer att vara öppet för alla oavsett var eller på vilken nivå man studerar. Norrbottensnytt var med när Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke klippte av det röda bandet.

- Det jag vill är att man på Lärcentrum sätter människan i centrum och på alla möjliga sätt stöttar dem att komma vidare. Det vet jag att de gör så jag känner mig ganska trygg, säger Yvonne Stålnacke.

Lärcentrum i Luleå ska vara en mötesplats för dem som studerar eller funderar på att göra det. I lokalerna finns det, bland annat, tillgång till videokonferenser, datasal, bibliotek och studieplatser. Det är öppet för alla oavsett var eller på vilken nivå man studerar. Och det finns mycket nytt i det här säger Yvonne Stålnacke.

- Dels är det rent lokalmässigt på ett annat sätt. Lokalerna är öppna och de inbjuder till att komma hit. Det är också i sättet att arbeta. Det som är viktigt är att man som individ kan komma hit och tidigt få stöd.

Lärcentrum i Luleå kommer att använda sig av ny teknik för att kunna erbjuda distanskurser över hela landet. En av studievägledarna som kommer att finnas i Luleå är Börje Lindqvist.

- Det efterfrågas ju inte bara utbildning som finns i Luleå kommun utan det kan handla om distansutbildning i andra städer men ändå med möjligheten att stanna kvar i Luleå. Jag kan vara den personen i det mötet som kan vara ett stöd för individen.

Det är kärva tider nu, finns det ändå vissa yrken man ska satsa på tycker du?

- Jag har ett lite annorlunda fokus, utifrån både min utbildning och min roll, det är att utgå från individen. Jag tror att om man har ett eget intresse och en drivkraft så räcker det riktigt långt, oberoende av arbetsmarknadsläget. Jag tror mer på individens egen drivkraft när det gäller den biten, säger Börje Lindqvist.

Börje Lindkvist säger också att det inte bara handlar om vägledning för studenter eller blivande studenter. Även för företagen kan det här vara ett stöd.

- Det är också ett tillfälle för företagen att kunna se en möjlighet att träffa en samtalspartner när det gäller utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Vi ser gärna också att företagen vänder sig hit till Lärcentrum, avslutar Börje Lindqvist.

jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista