Johan Harju, Luleå.

Skyttekungen bänkad i Tre kronor

Johan Harju gjorde fyra mål i senaste matchen med Luleå och är i delad ledning i elitseriens målliga. Trots det är han reserv när hockeylandslaget inleder hemmaturneringen mot Ryssland på torsdag.

Tre Kronor har haft måltorka den här säsongen. På åtta matcher har laget bara gjort elva mål, straffmål exkluderat. Att Harju då börjar på bänken är kanske en aning överraskande.

– Jag var ju sist in i truppen. Jag vet inte hur Bengt-Åke (förbundskapten Gustafsson) resonerar inför helgens matcher, men jag hoppas få komma in och visa upp mig. Det är alltid kul att vara med i landslaget och speciellt på hemmaplan, säger Luleås skarpskytt till TT.

Harju var inte uttagen i laget från början, men kom med efter ett återbud av Linköpings Mikael Håkanson. Johan Harju gjorde fyra mål mot Brynäs i lördags och är i delad ledning i elitseriens målliga med landslagskollegan Martin Thörnberg, HV71, och Modos Per-Åge Skröder.

– Jag hade det tungt i mitten av januari, men nu känns kroppen bra, säger han.

Vad är förklaringen till dina framgångar?

– Formen är bra och självförtroendet också. Hela vår kedja går bra med Linus Omark och Mats Lavander, säger han.

Omark finns också med i Globen och har tagit plats bredvid förra säsongens målspruta Mattias Weinhandl och poängkung Tony Mårtensson. Harju får vänta på sin chans, kanske den sista på länge i landslaget på hemmaplan. NHL-klubben Tampa Bay måste skriva kontrakt med Harju i sommar för att inte tappa rättigheterna och Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström räknar bort Harju till nästa säsong.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Först vill jag till slutspel med Luleå och gå långt där. Sedan får jag se om Tampa kommer med något bud och då får jag fundera under våren, säger han.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista