Nina Eriksson är projektledare för Tage i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten.

Ungdomar får jobb i Gällivare

Det finns ett hundratal ungdomar bara i Gällivare som är i ett utanförskap och cirkulerar mellan flera olika myndigheter. De saknar jobb eller annan sysselsättning. Ett projekt för dessa ungdomar startades i höstas och resultaten hittills är positiva. Ungdomarna har fått praktikplatser och anställningar.

Nina Eriksson är projektledare för Tage, som projektet heter.

– Vi har fått deltagare både ut i arbete och ut i praktik ute på arbetsplatser, men även den personliga utvecklingen hos många deltagare märker man av redan nu. Man märker hur de tar för sig mer, helt enkelt, kanske mer än när de kom, säger hon.

Totalt ska 120 ungdomar under två år tas om hand i projektet som riktar sig till ungdomar mellan 16 och 29 år. Det är Företagarna som har tagit initiativet på grund av arbetskraftsbristen. Och målet är att hälften ska få någon form av sysselsättning som studier, arbete eller bli egna företagare.

– Vi har två deltagare som går med lite funderingar på egna företag, så vi försöker att hålla den gnistan vid liv också och hoppas att det blir verklighet, säger Nina Eriksson.

Deltagarna får både teoretiska och praktiska kunskaper det kan vara från att lära sig skriva ett CV till att äta regelbundna måltider. En del av behovet är grundläggande hjälp som att stiga upp ur sängen och laga frukost, skapa rutiner i livet.

– Inte hos alla deltagare men hos många har det varit så enkla saker som att lära sig att få en dygnsrytm och lära sig att ta sig iväg och ut på morgonen. Vi har också gemensam frukost hos oss eftersom att vi vet att det är en vana som många saknar, säger hon.

Målet i projektet för ungdomarna i Gällivare är att hälften ska få någon form av sysselsättning. Och att den andra hälften ska göra individuella framsteg.

– Förhoppningen är att även de ska ha kommit närmare arbetsmarknaden när de går ur projektet. Även om det inte direkt har lett till arbete eller studier, men i form av högre självförtroende eller högre anställningsbarhet, som man brukar tala om. En personlig utveckling helt enkelt, säger Nina Eriksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista