Lomboloskolan i Kiruna efter branden. <br>Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten.
Skolbranden Kiruna

Det kan dröja innan de får fasta lokaler

Om Kiruna kommun beslutar att bygga upp Lomboloskolan igen så kommer det innebära att lärare och elever från den nedbrunna skolan kommer få leva med en övergångslösning i upp emot två års tid. Det är så lång tid som en bygge av en ny skola kan ta innan den är inflyttningsklar.

Det är fortfarande många bollar i luften i Kiruna när det handlar om hur den nedbrunna Lomboloskolan ska ersättas. Om man väljer att bygga upp skolbyggnaden igen, på samma ställe eller på ett nytt ställe, så kommer det att ta tid.

– Vårt kommunala bostadsbolag har sagt att en ny skola kan ta upp till två år till den är färdig och inflyttningsklar, säger Kirunas skolchef Peter Nordmark.

Betyder det då att fortsatt vara utspridda på flera skolor under en längre period?

– Jo, det är ett altenativ. Ett annat är att man hittar en tillfällig lokallösning där de flesta elever kan vara på samma ställe under väntetiden, säger han.

Det här betyder att elever och lärare till hösten, i väntan på nybygget, kanske skulle kunna flytta in i en slags mellanlösning med flyttbara moduler. Alternativt att de får fortsätta vara utlokaliserade på sex olika ställen i två år.

I veckan har lärarfacken på den nedbrunna Lomboloskolan pekat på att den tillfälliga lösningen med Lomboloelever och lärare utspridda på sex olika håll i kommunen inte kommer kunna fungera schemamässigt eller arbetsmiljömässigt under hela våren.

Redan till sportlovet vill lärarna se en förändring med Lomboloeleverna mer samlade. Både för trygghetens skull, men också rent schematekniskt.

En lärare som berättar att hennes elever nu kommer ha undervisning utspridd på tre olika skolor. Hjalmar Lundbomskolan, Bolagsskolan och Högalidskolan. Schemat kommer därför inte att gå ihop, när man också ska hinna promenera därimellan.

Skolchefen, Peter Nordmark, tycker att schemat kan göras bättre nu under våren. Men under rådande omständigheter handlar det om att gilla läget.

– Vi räknar med att vårterminen ut kommer det se ut så här, säger han.

Så under den här terminen i alla fall kan man inte räkna med att eleverna skulle bli ihopflyttade till två skolor, istället för på fler som det är nu?

– Jag ser det som mycket svårt att hitta en sådan lösning, säger Peter Nordmark.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista