Sunderby sjukhus. Foto: Carin Sjöblom, SR Norrbotten.

Efter årsskiftet startar ombyggnationerna

På torsdagen fattade landstingsstyrelsen beslut om att starta de första tre etapperna på en om- och tillbyggnad av Sunderby sjukhus. Enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren, måste bygget komma igång, eftersom alla utrymmen används redan i dag. Hela byggprojektet som drar igång i början av nästa år beräknas kosta omkring en halv miljard kronor.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) säger att det kan det ta tio år att göra om- och tillbyggnationerna vid Sunderby sjukhus. Det ska också gå att genomföra ekonomiskt.

– En försiktig bedömning är att vi kan klara det utan ökad upplåning. Det handlar ju om i vilken takt man tar det också, och om volym, säger Kent Ögren.

Det finns tomma lokaler i Kiruna och Kalix sjukhus. Kan man inte flytta ut en del av verksamheten dit då?

– Man kan inte slå sönder länsspecialiteter i olika delar. Vi behöver ett sammanhållet sjukhus för att ge länsmedborgarna en hög kvalitet på den sjukvård vi bedriver, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista