1 av 2
Bodens socialnämnds ordförande Anders Sundström (NS) och vice ordförande Åsa Wikström (M).
2 av 2
Åsa Wikström (M), vice ordf.

Socialförvaltningen varslar 20 personer

Socialförvaltningen i Boden tvingas till uppsägningar för att klara ekonomin. Totalt ska kostnaderna minska med 7,8 miljoner kronor och cirka 20 personer, främst administrativ personal, kommer varslas om uppsägning.

– Det är ett tufft beslut och berör ganska många människor. Det är klart att det kommer att märkas i verksamheterna, men inte närmast våra äldre och brukare, säger Åsa Wikström (M), vice ordförande i socialnämnden i Bodens kommun.

Istället är det administrativ personal som ska bort, cirka 20 personer eller 15,5 årstjänster i hela organisationen. Dessutom ska vikarieintaget minimeras, och nya projekt skjuts på framtiden.

Totalt handlar det om en nedskärning på 7,8 miljoner kronor i socialförvaltningen, varav 5,7 miljoner kommer från förra årets underskott.

– Vi har förändrat, och flyttat ihop, våra demensboenden och det har medfört extra kostnader, som vi hade räknat med. Det är även utökad verksamhet, som också är planerad och delvis lagstadgad.

Hade man kunnat göra något annorlunda för att slippa att hamna i den här situationen?

– Vi håller på att analysera allt det som hände förra året. I dagsläget ser vi inte det, men alla stenar ska vändas på, säger Åsa Wikström (M).

Socialförvaltningen ska nu se över hur budgeten följs upp och hur prognoserna i framtiden bättre ska stämma överens med verkligheten.

– Vi förfinar budgetverktyget med tätare kontakter för att se över verksamheterna löpande.

Nu väntar mbl-förhandlingar om vilka konsekvenser varslen får, men Åsa Wikström tror att man ändå ska klara verksamheten.

– Ja, det är tufft men det kommer att gå. Vi har väldigt kompetent och duktig personal så det känns tryggt. Men det är tuffa beslut.

Beslut om nedskärningarna tas på nämndens sammanträde den 11 mars.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista