Bevakningen av skolorna i Gällivare har förstärkts. Foto: Maritha Mossberg

Skolor bevakas efter bränderna

Efter de två skolbränderna i länet har bevakningen av skolorna i Gällivare kommun förstärkts. Vaktbolaget gör tätare besök vid skolorna och är uppmärksamma på personer som uppehåller sig i området kring skolan när den är stängd. Förstärkt bevakning av skolorna är en omedelbar åtgärd.

- Det är en tragedi när en skola brinner. Vi blev i alla fall skärrade och tänkte att vi måste göra någonting, säger Inga-Maj Backman, teknisk chef vid Gällivare kommun.

Förstärkt bevakning innebär att vaktbolaget besöker skolan fler gånger. Hur många gånger och exakt hur den förstärkta bevakningen sker får inte Mikael gruppledare hos Securitas i Gällivare, avslöja. Av säkerhetsmässiga skäl vill han inte uppge sitt efternamn.

- Alla de personer som inte hör hemma på en skolgård när den är stängd, det tittar vi på. Om barn leker på lekplatsen det är ju en sak naturligtvis. Men är det folk uppe på taken eventuellt eller springer runt där de inte hör hemma, då reagerar vi naturligtvis på det, säger han.

Hur reagerar ni då?

- Kan vi åtgärda det själva genom att bara säga till personen i fråga att lämna platsen, eller säga till att de inte ska leka där, så gör vi det. Är det så att de vägrar lämna det eller att det har skett någon skadegörelse som vi inte kan åtgärda, då bollar vi över det till polisen, förklarar han.

Andra kommuner i länet har också höjt graden av uppmärksamhet kring och i skolorna med anledning av de två skolbränderna i länet.

Att vaktbolaget syns oftare vid skolorna ska förhindra och minska bland annat skadegörelse och andra oönskade händelser.

- Vi har gått in och förtätat bevakningsbolagets besök vid skolorna så det är den förstärkning vi har gjort, säger Inga-Maj Backman, teknisk chef.

Hur viktigt är det i preventivt syfte att ha bevakning och förstärka bevakningen?

- För oss känns det som den enda möjligheten att på något sätt säkerställa oss för den här typen av händelser, svarar hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista