1 av 2
Yvonne Stålnacke (S).
2 av 2
Ann-Kristin Nilsson.

Stålnacke föreslås bli S-ordförande

Uppdaterad 11:00
Till ny ordförande för Norrbottens socialdemokratiska partidistrikt efter avgående Kristina Zakrisson, riksdagsledamot från Kiruna, har valberedningens enats om att föreslå Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå.

– Hon är väl känd i länet, har många nomineringar från såväl stora som små arbetarekommuner och i diskussionerna i valberedningen har vi enats om att hon är den bästa kandidaten för partiet, säger valberedningens ordförande Ann-Kristin Nilsson.

– Det känns naturligtvis jätteroligt och väldigt hedrande, kommenterar Yvonne Stålnacke.

Vad tänkte du när du nominerades och fick frågan?

– Först bad jag att få betänketid därför att det är ett stort uppdrag, men också väldigt spännande.

Yvonne Stålnacke har en bakgrund som stålverksarbetare på SSAB, har varit landstingsråd och är ett av kommunalråden i Luleå, och hennes gedigna erfarenhet inom partiet har hon stor nytta av om hon väljs som distriktsordförande.

– Jag har ju en viss erfarenhet att jobba politiskt och det är klart att det har en viss betydelse. Jag har nytta av att ha jobbat både länsövergripande och en förståelse för kommunerna.

Även Karin Åström, riksdagsledamot från Överkalix, är nominerad till ordförande inför distriktskongressen den 28 mars. Klart är alltså att det blir ännu en kvinna som efterträder Kristina Zakrisson, något valberedningens Ann-Kristin Nilsson tycker är positivt.

– Med tanke på att länet ofta framställs som mansdominerat så känns det bra att partiet har två kvinnor som vågar ställa upp på en så pass tung post som partidistriktets ordförande, säger Ann-Kristin Nilsson.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista